Oxyria digyna

Oxyria digyna

Fjällsyra

Polygonaceae

Fjällsyrans blad är njurlika och sitter i en rosett, blommorna som kommer under sensommaren är gröngula.
Den växter i fjälltrakterna och har sedan mycket långt tillbaka används till föda.

Bladen skördas under vår och försommar, när de fortfarande är unga.
Man kan blanda de i sallader, stuva eller bara plocka några blad och äta direkt som syrligt godis.
Fjällsyran kan också användas för att ge frisk smak till fisk- och kötträtter.
Samerna hackade och kokade fjällsyran (ofta tillsammans med knoppar av angelika) och blandade med renmjölk.
Blandningen tjocknade och kunde sparas svalt under lång tid, det användes som vitaminrik vinterföda.
Kokt med lite socker kan den serveras som sylt till filen eller tillsammans med en klick grädde.

Smaken är syrlig, de innehåller oxalsyra precis som rabarber och andra syror.
På grund av oxalsyran ska man inte äta stora mängder syra, extra viktigt om man har problem med njurarna

Synonym / gammalt namn: 
Rumex digynus
Höjd: 
20cm
Växtplats: 
Lättodlad i de flesta jordar som inte är helt torra. Sol till halvskugga
Härdighet: 
Härdig i hela landet
Artens utbredningsområde: 
N halvklotet
49 SEK 9*9cm kruka