Lunden - ditt eget skogsparti

En lund kan liknas vid ett förädlat skogsparti, man försöker efterlikna naturen men under ordnade former.

Lund och woodland

Lunden är den del av trädgården som förändras mest under året. Ljus och fuktig under våren med massor av blommor för att sedan bli grön, skuggig och något torrare under sommaren när lundens träd skuggar och tar det mesta av regnet.

Ett lundparti går att anlägga även på en liten tomt, under ett träd eller några buskar men lunden är värd lite större utrymme om man har plats.

Glesa lövfällande träd eller buskar är en bra stomme, man kan bygga lunden utifrån ett befintligt träd eller en uppstammad buske men den blir vackrast om den inkluderar flera träd eller buskar. Planterar man nya träd bör man välja sorter som inte har så ytliga rotsystem eller täta kronor. Som exempel på lämpliga träd och buskar kan nämnas Acer, Amelanchier, Corylus och Hamamelis.

Jorden i en lund

Jorden i lunden är väldränerad, svagt sur (lågt pH) och mullrik. För att få bra jord till lunden kan man blanda till egen. Med en bra jordblandning som grund kan man sedan anpassa olika delar av lunden till respektive växter. Utgå från platsens befintliga jord och blanda den med multnade växtdelar som löv och grenar. Har man tillgång till skog, eller tillstånd från markägare kan man med fördel använda markförna. Det är skogsmarkens översta jordskikt, rensa bort ev ogräsrötter och blanda med befintlig jord. I barr och ekskogar ger förnan surjord. I annan lövskog är förnan mer neutral. Har man inte tillgång till förna eller växtjord kan man använda okalkad torv istället. Grus kan också behöva tillsättas om jorden är kompakt.

Naturgödsel kan tillsättas i liten mängd. När lunden väl är etablerad ska man inte gödsla mer än mycket sparsamt och endast vart annat eller vart tredje år. Vid nyplantering är det som alltid viktigt att vattna. Men en lund som har etablerat sig behöver endast vattning under riktigt torra perioder.

Växter till lunden

Vad ska man då fylla sin lund med? Det finns massor av trevliga perenner, ormbunkar, lök och knölväxter som trivs i denna miljö. Först ut att blomma är julrosor, sen kommer tolvgudablomma, nunneört, vårärt, treblad mm i tät följd. Efter den rikliga vårblomningen går många av dessa växter i vila och upp kommer ormbunkar och hostor mm. Under sommar och höst blommar vipprams, liljor, porslinsanemon och astilbe.

I naturen finns aldrig någon öppen jord, därför ska det inte heller finnas i lunden. Var generös med plantering av marktäckare, om det inte finns öppen jord får inte heller ogräsfrö fäste lika lätt. Lämpliga marktäckare kan vara vitsippsruta, hasselört, krypande kambräken och gullflocka.

Följ denna länk för att se alla våra lundväxter.  

Här är några av Odlarglädjens lundfavoriter

Dryopteris erythrosora

Blodbräken - Dryopteris erythrosoraBlodbräken

Vintergrön ormbunke där unga blad är vackert kopparröda. De vintergröna bladen kan skadas av hård barfrost så vintertäck gärna.

Blir 50 cm hög och är troligen härdig i stora delar av landet om den slipper vinterfukt. Fuktig men väldränerad jord och halvskugga till skugga.

Arisaema amurense

Amurkobrakalla -- Arisaema amurenseAmurkobrakalla

En lite udda växt med randigt kallaliknande hölsterblad. 40 cm.

En knölväxt som trivs bäst i fuktighetshållande men väldränerad, näringsrik jord och halvskugga. Med vintertäckning troligen härdig i stora delar av Sverige. Knölarna kan grävas upp och vinterförvaras svalt.

 

Anemone nemorosa

 

Vitsippa, fylld -- Anemone nemorosa 'Vestal'Vitsippa

Det finns många former av vår vilda vitsippa. Alla är lämpliga som lundväxter. De blommar alla under våren och sprider sig med krypande jordstammar. Vissnar ofta ned helt under sommaren. Blir 10-15 cm höga och är härdiga i större delarna av landet.

Trivs i fuktighetshållande jord, sol till skugga. 'Vestal' är en fyllld form med rent vita blommor som står mycket längre än de vanliga enkla. 'Robinsoniana' är en ljust blå form.

Dodecatheon 'Red Wings'

Liten tolvgudablomma -- Dodecatheon pulchellum 'Red Wings'Tolvgudablomma

Cericerosa, cyklamenlika små blommor på 30 cm höga stänglar under våren. På sommaren vissnar hela bladrosetten ned och plantan vilar till nästa år.

Troligen härdig i större delen av Sverige. Halvskuggigt läge och fuktig jord.

 

Trillium grandiflorum

Stort treblad -- Trillium grandiflorumStort treblad

Vita blommor som ofta åldras till rosa. Blommar under våren. Sprider sig sakta med underjordiska rotstockar. Den rena arten har enkla blommor, en mycket vacker sort 'Snowbunting' har fyllda blommor.

Troligen härdig i stora delar av landet. Vill ha näringsrik och något fuktig mark, dock inte för blött under vintern. Halvskugga bäst. 35 cm.

 

Sanguinaria canadense

 

Blodört, fylld -- Sanguinaria canadensisBlodört

Blommar tidigt innan lövsprickning med vita blommor. Bladen är blågröna med ljus undersida. Växtens röda växtsaft har gett den sitt svenska namn. Sprider sig sakta med rhizomer. Den rena arten har enkla blommor, det finns också en med fyllda blommor 'Multiplex'.

Härdig i stora delar av landet om jorden är väldränerad. 20 cm. Planteras i något fuktig men väldränerad jord och halvskugga till skugga.

 

Lathyrus vernus 'Rainbow'

 

Vårärt -- Lathyrus vernusVårärt

Bildar en tät tuva med riklig vårblomning, klättrar inte som många andra ärtväxter. Blomfärgen varierar mellan röd-rosa-ljusrosa-lila-vit.

Härdig i stora delar av Sverige. Växer bra i de flesta jordar. Halvskugga till skugga.

Uvularia grandiflora

Guldrams -- Uvularia grandifloraSorgklocka / Guldrams

Vackra hängande klockformade blommor i gult under senvåren. De unga skotten är mörka när de kommer ur jorden, därav namnet Sorgklocka.

Troligen härdig i större delen av Sverige. 40 cm. Trivs bäst i fuktig men väldränerad jord, gärna svagt sur och halvskugga till skugga.

Dicentra cuccularia

Sjömanshjärta -- Dicentra cucullariaSjömanshjärta

Bildar en liten tuva med blågröna, finflikiga blad. Blommorna är vita med gul kant nertill. Vissnar ned efter blomningen som sker under våren.

Troligen härdig i större delen av Sverige. 20 cm. Mullrik, väldränerad jord och halvskugga.

Corydalis solida

Stor nunneört -- Corydalis solidaStor nunneört

Knölväxt som blommar under våren med små sporrförsedda blommor i klasar. Blomfärgen varierar, men är i rosa - rosablå nyanser. Fint grågrönt bladverk. Vissnar ned under sommaren. 20 cm.

Troligen härdig i stora delar av Sverige. Trivs bäst i fuktighetshållande, mullrik jord och halvskugga till skugga.

 

Adiantum pedatum

Frilandsadiantum / Venushår

Skir ormbunke med många tunna småblad på svarta bladskaft. Blir 50 cm hög och sprider sig sakta med utlöpare där den trivs.

Troligen härdig i större delen av Sverige. Sval och fuktig placering i humusrik jord och halvskugga till skugga.

Amelanchier pumilus

Liten häggmispel

Vita blommor innan lövsprickningen på våren. Under hösten utvecklas blåsvarta bär som är ätliga. Vacker höstfärg.

Liten buske som med tiden blir 1,5m. Troligen härdig i större delen av Sverige. Trivs i de flesta jordar, sol till halvskugga.

Isopyrum thalictroides

Vitsippsruta

Enkla vita blommor under våren och skira blågröna blad. Fin som undervegetation i lunden. 15 cm.

Minst härdig till mellansverige. Fuktighetshållande, väldränerad något sur jord och halvskugga.

Trillium erectum

Purpurtreblad

Röda nickande blommor under våren. Sprider sig sakta med underjordiska rotstockar.

Troligen härdig i stora delar av landet. Vill ha näringsrik och något fuktig mark, dock inte för blött under vintern. Halvskugga bäst. 25 cm.

Lilium lancifolium ’Flore Plena’

Tigerlilja

Blommar under sommar och höst med orangeröda dubbla blommor med mörka fläckar.

Troligen härdig i hela landet. Vill ha väldränerad men ej för torr, gärna svagt sur jord och sol. 100 cm

Smilacina racemosa

Vipprams

Blommar med cremefärgade blomplymer med citrusdoft under sommaren. Får senare bär som mognar till rött. Lätt bågböjda stjälkar med spetsiga blad.

Härdig i större delen av Sverige. 80 cm. Trivs i fuktighetshållande jord, sol till skugga.