Sium sisarum

Sium sisarum

Sockerrot

Apiaceae

Sockerroten är en gammal grönsak som nu sällan odlas.
Rötterna växer med knippen av knappt fingertjocka rötter som man kan äta råa eller koka, woka eller använda i grytor.
Smakar som en blandning av morot och palsternacka.
Under senhöst, fram till våren kan man skörda. Antingen tas rotknippena upp och förvaras som morötter över vintern, man tar då några rötter från plantan och planterar tillbaka resten på våren. Eller så gräver man upp allt på hösten, delar plantorna och lagrar det man vill ha som mat och planterar tillbaka resten direkt.
För säker övervintring är det bra att täcka plantan med torra löv/halm eller dylikt

Höjd: 
80cm
Växtplats: 
Väldränerad men inte för torr jord. Sol
Härdighet: 
Härdig i landets södra delar, vintertäck gärna
Artens utbredningsområde: 
kulturursprung
Slutsåld