Fleråriga grönsaker – lite tips om användning

Perenna grönsaker är växter som kan skördas år efter år. Enklare, billigare och roligare än vanliga grönsaker.

Det finns en mängd fleråriga ätliga växter som kan odlas i vårt land. Förutom bär och frukter finns många växter där man kan äta blad, blommor och rötter.

Alla kan odla fleråriga grödor. Odla i kruka, balkonglåda, pallkrage, trädgårdsland, blomrabatt eller bygg upp en hel skogsträdgård. De grönskar tidigt på våren och kan skördas under lång tid.

Här är tips på växter du borde prova och hur du kan använda dem!

Björnrot - Meum athamanticum

Björnroten har ett mycket finflikigt aromatiskt bladverk. Björnrot kan användas som rotgrönsak, likt palsternacka men oftast används bara bladen. Men sin speciella smak av dill, curry, libbsticka och selleri passar den som krydda, prova den t.ex. till fisk ock äggrätter eller i kalla såser.

Den blommar i vitt eller svagt rosa under sommaren.

Både blad och blommor är vackra i buketter.

Blodskräppa - Rumex sanguineus

Blodskräppan har blad med röda nerver och ordentlig syra. De passar perfekt i sallad, till stuvningar och soppor. Speciellt i en blandad sallad ger den upplevelse både för öga och smaklökar med sina vackra blad och läckra syra. Tyvärr får den en trist brungrön färg när den värms men smaken är fortfarande god.

Skräppan innehåller oxalsyra precis som rabarber och skall inte ätas i större mängd om man har problem med njurarna. Använd den som smaksättare så den inte överdoseras.

Bredbladig kantlök - Allium senescens

Den bredbladiga kantlöken använder man ungefär som gräslök, den har en stark löksmak med aning av vitlök. Bladen kan användas råa eller tillagade. Blommorna kan också ätas, de är goda i sallad eller som dekoration på maten. Löken kan tillagas som vanlig gul lök.

Kantlöken blommar under sensommaren med rosalila blommor. Den är mycket uppskattad av fjärilar och humlor.

Daggfunkia - Hosta sieboldiana

Funkia är lättodlade och ganska vanliga i trädgårdar runt om i landet, vad många inte vet är att de också är ätliga och goda. Plantans blad, blomknoppar och blommor kan ätas råa men vanligast är att man bryter av unga skott i jordytan, tar bort de små bladfjällen och sedan lagar till skottet. Man kan steka bladskottet i lite olja och soja eller koka lätt.

Skörden sker främst på försommaren då man tar unga skott, men plantan skjuter nya skott relativt snabbt och på en etablerad planta kan man skörda flera gånger under en säsong.

Daglilja - Hemerocallis middendorffii

I Asien är dagliljan ganska vanlig i köket. Det är blomknopparna som man vanligen använder. Knopparna plockas och torkas ofta för att sedan läggas i blöt innan användning.

Man kan givetvis också använda knopparna färska, tex snabbt stekta i olja och kryddade med salt och peppar.

Unga blad och skott kan också ätas, antingen färska eller lätt kokta.

För ett riktigt vackert och blommigt tillbehör till maten plockas utslagna blommor och blandas i salladen eller så garnerar man tårtan med blomman.

Jordärtskocka - Helianthus tuberosus 'Bianka'

Jordärtskockan är solrosens fleråriga släkting, en ståtlig perenn som växer upp till dryga två meter och blommar med små solrosblommor på hösten. De ätliga knölarna skördas sent på hösten – ända fram till våren. Om man täcker odlingen med ex halm så det inte tjälar går det utmärkt att skörda även på vintern. På hösten eller våren tar man upp de kvarvarande skockorna och planterar isär dem med 40cm avstånd. De övervintrar utan problem i jorden i större delen av landet.

Jordärtskockorna är goda att ugnssteka eller grilla, använda i soppor, gratänger och som puré. De kan också ätas råa.

När man äter jordärtskocka kan man få lite problem med magen, de beror på att de innehåller höga halter av inulin (ej insulin). Inulin är en kolhydrat är nyttig men som våra magar har svårt att bryta ned. Man kan därför bli lite gasig efter att äta dessa. Ett sätt att minska inulinet är att förvälla och hälla bort kokvattnet, tillsätta fett i maten och att inte äta för mycket, blanda tex jordärtskockorna med potatis i gratängen eller soppan. Prova först i liten mängd, magen vänjer sig när man ätit några gånger.

Kungsmynta - Origanum vulgare Thumbles var

Pizzakryddan Kungsmynta känner nog alla till. Denna variant är inte bara god utan också snygg med sina gula blad. Man använder blad och blommor färska eller torkade. Man kan skörda hela säsongen men bäst tid att plocka är på sensommaren när plantan precis börjar blomma. Använd kungsmyntan som smaksättare till pizza, köttfärsrätter, varma smörgåsar, tomaträtter, bröd mm.

Kärleksört – Hylotelephium Carl

Kärleksörten har krispiga blad som är utmärkta i sallad. Unga blad och skott är godast och under vår-försommar, under våren är de också som nyttigast med hög halt av c-vitamin och aminosyror.

Bladen kan också kokas eller fräsas lätt i olja.

Rötterna innehåller mycket kolhydrater och kan användas i grytor och soppor.

Myskmalva - Malva moschata 'Alba'

Myskmalvan är en buskig perenn som blommar under väldigt lång tid. De vita blommorna både doftar och smakar gott och kan ätas råa i sallader eller användas som garnering av bakverk mm.

Bladen kan ätas råa i sallader eller kokas. De går att skörda hela säsongen men bäst är de under vår och sommar. Unga skott och blad hackas och sjudes i 20min med lök, olja och lite salt, passar som tillbehör istället för ex spenat.

Frön smakar nötigt och kan ätas råa men bör skördas innan de är helt mogna.

Både blad och blommor kan användas i te.

Pepparrot - Armorocia rusticana

Den c-vitaminrika pepparroten är vårt svenska alternativ till wasabi, den starka peppriga smaken från roten är perfekt som smaksättning till såser och inläggningar. Unga blad är utmärkta att använda i sallader.

Rötterna kan skördas hela säsongen genom att gräva upp en rotbit och låta resten av plantan stå kvar. Bäst är smaken när roten är helt färskriven men man kan också torka eller frysa den rivna roten.

Pepparrot är också en medicinalväxt som använts mot halsont och förkylning. Dess bakteriedödande ämnen gör den användbar i inläggningar av tex gurka.

Pimpinell - Sanguisorba minor 'Little Angel'

Pimpinellen växer vild i Sverige, Little Angel är en form av den vilda pimpinellen fast med vitbrokiga blad. Pimpinell äts oftast rå i sallader, användas som dekoration på maten eller i svalkande drycker. Den har en mild men kryddig gurksmak. Hacka och rör ner i ett örtsmör eller färskosten, eller blanda i tomatsåsen, vinägern eller soppan. Man använder blad och unga skott. Smaken är bäst innan plantan går i blom under sensommaren.

Piplök - Allium fistulosum

Piplöken är tidigt uppe på våren och går att skörda så snart den sticker upp ur jorden. Den är toppengod att klippa på smörgåsen eller ha i salladen. Men kan också användas i matlagningen istället för purjo eller gräslök. Efter nedklippning bildar plantan snabbt nya blad.

Bladen är ihåliga och har en ganska mild löksmak. Löken kan användas som vanlig lök och har kraftigare smak. Piplökens blommor är också ätliga och kan användas i tex sallad.

Potatisböna - Apios americana

Potatisbönan har vitköttiga knölar som äts kokta, som mos, malda till mjöl mm. Smaken liknar både potatis och bönor precis som namnet säger.

Det är en klätterväxt som blommar med rosa-rödbruna ärtblommor i klase under hösten. Blommornas doft påminner om viol.

Knölarna kan används i grytor eller wok. De kan också kokas och mosas för att serveras som tillbehör eller köras i köttkvarn för att få färsliknande konsistens. Färsen kryddas sedan och används som fyllning i burritos och till tacos. Ska man göra mjöl så rostas bitar av roten lätt för att sedan torkas och malas.

Koka 10-15min. Inte för länge, då blir de mjöliga i konsistensen.

Knölarna kan skördas under hela säsongen men är bäst på hösten. För säker övervintring kan några knölar tas upp och lagras svalt under vintern, gärna i torv/jord och svalt för att planteras nästa vår igen. Efter ett år i jorden är knölarna ganska små, låter man dem vara kvar 2-3 säsonger är det lite större och en planta kan då ge över kilot med ätbara knölar.

Potatisbönan användes av nordamerikanska indianer som föda.

Rallarros - Chamerion angustifolia 'Album'

Rallarrosen växer vild i hela landet, detta är en vitblommande variant.

Man skördar unga skott som är ca 10cm höga, dessa kokas lätt och äts som sparris, eller steks snabbt i olja och serveras med lite salt och citron. Likadant kan man göra med bladen fram tills plantan går i blom. Skotten kan också ätas råa men är lite beska.

Rotskott kan skördas under tidig vår eller sen höst för att ätas råa eller kokas.

Blommorna är ätliga och kan användas till dekoration tex i sallad. Man kan också göra te av blommorna, då blandar man blommorna med citron, socker och citronsyra, häller på hett vatten och låter stå några dagar.

Innan plantan går i blom skördas blad som ska användas till Ivan Chai te. Bladen ska fermeteras som man gör på detta sätt. Bladen krossas lätt och formas till små bollar. Packa dessa tätt i tygpåse och rulla in påsen i en handduk och lägg varmt i ca 3-5 dagar. Bladen är färdiga när de mörknat. Se till att de inte möglat. Torka sedan téet luftigt.

Fröhåren har använts som stoppning.

Ramslök - Allium ursinum

Med smak av gräslök och vitlök är ramslöken lätt att hitta användning för i köket. Blad av ramslök används i sallader och kalla såser och röror. Om de ska tillsättas i varm mat bör de läggas i precis innan servering då de tappar lite av sin goda smak som upphettade.

Bladen är godast unga, så plocka helst innan blomningen som sker under tidig sommar.

Knopparna kan marineras, blommor pryda salladen och frökapslarna kan läggas in som kapris.

Sallatsaralia - Aralia cordata 'Sun King'

Sallatsaralian är en storväxt perenn med gula blad.

Plantans skott, unga blad och rot går att äta.

Skalet är bittert och ska den ätas rå brukar man skala skotten och endast äta märgen. Oftast blötlägger man sedan den skivade märgen för att bli av med ev kvarvarande bitterhet. Använd sedan i sallad. Blekning av skotten kan göras för mildare smak.

Ska sallatsaralian ätas tillagad försvinner den bittra smaken efter sjudning i saltat vatten. Tillred skotten som sparris eller använd i grytor, soppor mm.

Man kan också laga en Kinpira genom att först sjuda strimlor i vatten och sedan en kort stund i soja och ett sött risvin.

Unga blad kan kokas lätt, roten kan lagas och användas som palsternacka

Sockerrot - Sium sisarum

Förr var sockerroten en vanlig grönsak i vårt land, nu är den nästan bortglömd.

Sockerroten växer med ett helt knippe av knappt fingertjocka rötter som måste skrubbas eller skalas för att sen ätas.

Man kan äta rötterna råa eller koka snabbt, woka eller använda i grytor. Smaken är som en blandning mellan morot och palsternacka.

Skörd sker under senhöst fram till vår. Man kan ta upp rötterna och förvara som morot över vintern, då skattas plantorna på rötter och på våren planteras plantan ut igen.

Alternativt gräver man upp och delar plantorna. Det man vill lagra för mat tas in och resten planteras tillbaka på sin växtplats för nästa säsong.

För säker övervintring är det då bra att täcka plantan med torra löv/halm eller liknande.

Spansk körvel - Myrrhis odorata

Spansk körvel smakar tydligt av anis/lakrits. Främst använder man bladen färska då mycket av smaken försvinner vid upphettning. Bladen används tex i sallad, som smaksättning i kalla såser eller inläggningar. Roten kan kokas och ätas eller blandas i grytor. Stjälkar kan kokas och ätas. Gröna frökapslarna är goda att plocka och äta direkt som godis eller hackas och strös i sallad eller som garnering på efterrätt.

Om man blandar i körvel i tex paj eller kräm så kan man minska sockermängden då körveln är söt.

Sparris - Asparagus officinalis

Sparris är en perenn grönsak som blir hög och vacker med skira, dilliga blad.

Oansenlig blom men vackra röda bär på honplantor om man har båda sorter i sin trädgård.

Man bör låta plantan stå något år och etablera sig innan man börjar skörda.

Grön sparris skördas när skotten är 15-20cm höga. Blekt sparris skördas 15-20cm under markytan när skotten börjar visa sig. Mjälla skott kan också ätas råa.

Man kan skörda från försommar fram till midsommar.

Strandkål - Crambe maritima

strandkålen skördas oftast vårens bladskott blekta, vilket tar 3-4 veckor. Vid blekning försvinner lite av kålens bittra smak. Hela strandkålsplantan är ätlig, rot, blad, blomknoppar och unga frökapslar.

Bladen äts oftast kokta men man kan också äta bladen råa. Blomknopparna påminner om broccoli. Unga frökapslar kan tex blandas i sallad.

Strandkål blommar med små vita honungsdoftande blommor på sommaren.

Stäppkål - Crambe cordifolia

Stäppkålen är en ståtlig växt som blir upp till två meter hög och blommar med en sky av honungsdoftande små vita blommor under sommaren.

Skott, unga blad och blomknoppar äts lätt kokta. Blomknopparna påminner om broccoli.

Unga frökapslar kan tex blandas i sallad.

Ängssyra - Rumex acetosa

Ängssyra/Trädgårdssyra med sina fräsht gröna blad är en suris att blanda med annat bladgrönt till stuvning, sås och sallad. Soppa på ängssyra kan kokas precis som spenatsoppa.

Använd den som smaksättare så den inte överdoseras.

Ängssyran innehåller oxalsyra precis som rabarber och skall inte ätas i större mängd, extra viktigt om man har problem med njurarna. Om man förväller och kastar vattnet eller blandar den med mjölk eller grädde så försvinner/neutraliseras det mesta av oxalsyran.

Bäst är bladen om de skördas som unga.

 

Växterna är ätliga men prova gärna i liten mängd första gångerna för att vara säker på att du tål dem.